Blog September 2023: Back to work

We kijken terug op een heerlijke zomer en gaan weer naar kantoor. Eindelijk de geliefde collega’s weer zien! Helaas betekent het vaak ook dat de meesten van ons weer meer gaan zitten. 

Zoals je misschien weet is zitten het nieuwe roken. Het verhoogt namelijk het risico op welvaartsziekten zoals diabetes type 2 en obesitas. ‘Voorkom stilzitten’ is niet voor niks opgenomen in de Beweegrichtlijnen van het RIVM. Maar het blijkt niet makkelijk: veel Nederlanders zitten wel 10 uur per dag. 

Gelukkig kun je dit met een paar handige tips en tricks makkelijk verminderen. COMMIT helpt je maar al te graag om fit te blijven op kantoor! Lees je mee? 

GA TOCH FIETSEN

Het ligt misschien voor de hand, maar toch pakken veel mensen nog de auto of scooter voor afstanden die prima te fietsen zijn. Als je elke werkdag een kwartier naar je werk fietst en weer een kwartier terug doe je volgens de beweegrichtlijn al genoeg cardio voor de hele week. Daarbij verbrand je er ruim 200 kcal per dag mee en krijg je van bewegen een dopamine kick. Dopamine is een belangrijk hormoon voor het geluksgevoel. Dopamine zorgt namelijk voor een gevoel van beloning, genot, voor motivatie en voor een goede stemming. Je begint dus door op de fiets naar werk te gaan vrolijk aan je werkdag en sluit deze ook vrolijk weer af. De fiets op dus! 

10.000 STAPPEN? EITJE!

Een richtlijn om genoeg in beweging te blijven is om elke dag minimaal 10.000 stappen te zetten. Met deze tips zal je zien dat het prima te doen is om die 10.000 elke dag aan te tikken:  

  • Parkeer je auto niet voor de deur. Zet de auto thuis en op werk op een afstand van minimaal 500 meter. Zo zet je sowieso 4x per dag ongeveer 1000 stappen. Bij elkaar opgeteld zit je dan al bijna op de helft van het stappendoel. 
  • Zet een herinnering. Zorg dat je een paar keer per dag een melding krijgt om een stukje te wandelen. Bij sommige stappentellers kun je dit als standaard instellen. Dat brengt ons bij het volgende punt… 
  • Draag een stappenteller. Door het aantal stappen wat je zet inzichtelijk te maken raak je gemotiveerd om de 10.000 stappen te halen.  
  • Ga wandelen in de lunchpauze. Wandelen na een maaltijd is bevorderlijk voor de spijsvertering. Leer jezelf aan om na elke lunch een stukje te gaan wandelen. Met een halfuurtje wandelen zet je al ongeveer 4000 stappen!  

GEEN EXCUSES

Zet van tevoren in je agenda op welke momenten je gaat sporten, zo kun je het niet vergeten. Ga bijvoorbeeld voor werk sporten, zo begin je fit aan je dag! En, geen excuses, want onze Health Clubs zijn 24/7 open.;) Of neem een setje sportspullen mee naar je werk. Zodat je uit werk meteen naar de gym kan en niet eerst langs huis hoeft en de kans krijgt om op de bank neer te ploffen.  

Je zal jezelf later dankbaar zijn voor deze commitment. Naast de gunstige effecten op de fysieke en mentale gezondheid kan sporten namelijk ook het ouderdomsproces aangenamer maken. We weten dat sporten zorgt voor toename van spiermassa, maar het verstevigt ook de botten. Dit zorgt voor een lager risico op vallen en botbreuken. Bewegen kan zelfs sommige ziektebeelden voorkomen of vertragen. Denk aan diabetes type 2, hart- en vaatziekten, dementie en verschillende vormen van kanker. Meer dan genoeg redenen om flink in beweging te blijven dus! 

Heb jij hulp nodig bij het sporten? Bij het omgaan met (werk)stress? Of kom je eens meedoen aan een Small Group Training voor of na het werk? Loop gerust eens binnen in één van onze health clubs 

"Met excuses krijg je geen resultaat. Met commitment krijg je resultaat!"