BLOG November 2023: No Meat November

Raymond: ´Een tijdje terug ben ik begonnen met ´Meatless Mondays´ om mijn ecologische voetprint te verminderen. Ik merkte dat ik me hier goed bij voelde. Ik ben vanaf toen minder vlees gaan eten. Ik merkte dat hoe minder vlees ik at, hoe beter ik me voelde. Nu wil ik het eens 30 dagen proberen.'

Waarom zou je dat doen: 
30 dagen geen vlees eten?

 

Het eten van vlees heeft aanzienlijke gevolgen, zowel voor de planeet als voor dieren en menselijke gezondheid. De vleesindustrie draagt bij aan milieuproblemen, zoals ontbossing en klimaatverandering door de uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast zorgt de bio-industrie voor veel dierenleed. Ook is bekend dat consumptie van rood vlees verband houdt met verschillende gezondheidsrisico's en welvaartsziekten zoals verschillende vormen van kanker. Bij COMMIT richten we ons natuurlijk vooral op de gezondheid.  

 

Is het gezond om 30 dagen lang
geen vlees te eten?

 

Het schrappen van vlees uit je dieet gedurende 30 dagen kan zeker gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Het vermindert het risico op chronische ziekten, verbetert de hartgezondheid door minder verzadigd vet en kan helpen bij gewichtsbeheersing. Bovendien zal je hierdoor automatisch meer plantaardige voeding nemen, dit is hoog aan vezels en antioxidanten. Ook dit bevordert de gezondheid. 

Plantaardige voeding is tevens vaak minder calorierijk dan vlees en kan tegelijkertijd een gevoel van verzadiging geven door de hoge hoeveelheid vezels. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en helpen bij het behouden van een gezond gewicht. 

Een vleesvrij dieet opent ook de weg voor een breed scala aan voedingsmiddelen, zoals bonen, noten, zaden en peulvruchten, die niet alleen rijk zijn aan eiwitten, maar ook aan essentiële vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn van cruciaal belang voor het behoud van een goede gezondheid en kunnen je algemene welzijn verbeteren.  

Dus het uitsluiten van vlees uit je dieet gedurende 30 dagen kan je helpen bewuster te eten, overtollige calorieën te verminderen en je gewicht beter te beheersen. Het verrijkt je voeding met voedzame plantaardige opties en kan resulteren in een gezondere leefstijl op de lange termijn.  

 

Kom je dan geen voedingsstoffen tekort? 

 

Maak je geen zorgen als je besluit om 30 dagen geen vlees te eten, zolang je de rest van je dieet gezond houdt. Zorg ervoor dat je dagelijks vezelrijke koolhydraten zoals volkoren rijst en pasta eet, minstens 200 gram groenten per dag binnenkrijgt en af en toe noten, eieren of zuivelproducten zoals melk en kwark toevoegt aan je maaltijden. Het is ook een goed idee om wekelijks een portie vis aan je menu toe te voegen. Door deze eenvoudige richtlijnen te volgen, kun je gerust zijn dat je gedurende die 30 dagen geen tekorten aan belangrijke voedingsstoffen zult hebben. Mist jouw dieet één of meer van deze dingen? Dan bestaat de kans dat je voedingsstoffen tekortkomt. Maar dit is ook het geval als je wel vlees eet.  

 

Vervangen

 

Als je van plan bent om na die eerste 30 dagen vegetarisch te blijven eten, is het belangrijk om vlees te vervangen door voedingsmiddelen die vergelijkbare voedingsstoffen bieden. Vlees is rijk aan eiwitten, verschillende B-vitamines en ijzer, naast de eerdergenoemde minder gezonde stoffen. Gelukkig kun je deze essentiële voedingsstoffen ook makkelijk binnenkrijgen uit andere bronnen. Eiwitten zijn te vinden in peulvruchten, volkoren graanproducten zoals volkorenbrood en zuivelproducten. B-vitamines en ijzer zijn meer dan genoeg aanwezig in voedingsmiddelen zoals eieren, noten en groene bladgroenten. Let wel op dat vitamine B12 alleen voorkomt in dierlijke producten, dus zuivel, vlees, vis en ei. Dus als je ervoor kiest om volledig plantaardig te eten, is het belangrijk om een B12-supplement te gebruiken. Onze coaches ondersteunen je graag bij verdere vragen over vervanging! 

 

Meedoen dus! 

 

Dus, deelnemen aan deze challenge draagt bij aan duurzamere en gezondere voedselkeuzes en het helpt bij het verminderen van dierenleed. Kortom, de 30 dagen ‘no-meat challenge' biedt persoonlijke en wereldwijde voordelen met volledige ondersteuning van COMMIT-coaches voor verdere begeleiding. 

‘Tijdens de feestdagen eet ik vaak meer vlees dan normaal. Omdat deze weer om de hoek staan wil ik mijn lichaam nu een soort detox geven in voorbereiding op de feestdagen.’ 

Raymond Personal Trainer COMMIT Leidsche Rijn Centrum