Blog Mei 2023: COMMIT voelt eindelijk de zomer-vibes. Jij ook?

Na een winter die maar niet leek te eindigen, lijken de temperaturen nu dan toch echt de goede kant op te gaan. Ons lichaam gaf in de koude maanden de prioriteit aan het warm houden van je vitale organen, maar kan nu aan de slag om zo veel mogelijk vitamine D mee te pakken. Lekker naar buiten is voor velen een goed vooruitzicht, maar brengt ook stress en onzekerheden met zich mee. Termen als beach body, zomer klaar, winterkilo’s en crash diëten zijn ineens weer overal om je heen. COMMIT kijkt met je mee!

De zomer staat over een paar maandjes officieel voor de deur. Een tijd waar de meesten van ons reikhalzend naar uit kijken en vooral vaker naar buiten gaan. En buitenlucht stimuleert bewegen en is bewezen stress te verminderen. Veel processen in je lijf zijn namelijk afhankelijk van daglicht. Niet alleen je waak-, slaapritme maar bijvoorbeeld ook je humeur. Als je meer buiten bent, voel je je beter en dat straal je dan ook uit. Maar uit recent onderzoek blijkt dat in de aanloop naar de zomermaanden veel mensen (erg) kritisch kijken naar hun eigen lichaam. Niet vreemd, aangezien uit cijfers van CBS blijkt dat in 2040 62% van volwassen Nederlanders te maken zal hebben met overgewicht. Diëten of stappenplannen naar een summer body zijn dan ook niet aan te slepen in deze maanden. Maar heb je dat ook echt nodig?

 

Lente in je lichaam
Net als bij zoogdieren die langzaam uit een winterslaap ontwaken, doen wij als mensen dat ook op onze eigen manier. Als de dagen weer langer en warmer worden, dan wordt in ons lichaam automatisch de hormoonspiegel aangepast. We maken meer serotonine aan, wat je actiever maakt. Dit stofje houdt zich voornamelijk bezig met je humeur en beïnvloedt ook je eetlust, seksuele drift en sociaal gedrag. De melatoninespiegel, die je wat slaperig maakt, daalt. 
Die veranderingen in onze hormoonspiegel helpen ons uit de winterstand te komen. Tel daar een goede vitamine D boost bij op en je kunt de wereld weer lachend aan! Letterlijk, want vitamine D helpt je voldoende calcium op te nemen en is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden.

 

 

Korte termijn vs lange termijn
Hoewel een wake-up call voor een gezondere en actievere leefstijl soms niet overbodig is, is het vooral van belang om goed zicht te houden op het achterliggende doel en de gevolgen op lange(re) termijn. Een drastisch dieet of stappenplan om in korte tijd gewicht te verliezen, zal je misschien voldoening geven over je uiterlijk maar is helaas vaak niet duurzaam en vergroot de kans op een jojo-effect. Een gevecht aangaan met je lichaam kan ervoor zorgen dat je spiermassa afneemt of je herstelvermogen vermindert. Snel afvallen is dus geen synoniem voor blijvend afvallen. Maar dat wisten we eigenlijk natuurlijk al 😊
Maar waar begin je dan wel? Bij de basis natuurlijk: verminderen van stress, voldoende nachtrust, juiste voeding en beweging. En vooral discipline…

 

Bewegen is geen straf
Een stappenplan om snel kilo’s kwijt te raken, kun je volgens COMMIT beter omzetten in daadwerkelijke stappen in de buitenlucht. Een goede wandeling, skaten, kanoën; alles telt mee! Alleen of samen met een buddy…in de lente is het de perfecte tijd om erop uit te gaan en weer op te laden. Mocht je toch wat meer hulp nodig hebben om vol te blijven houden, dan staan de trainers en coaches van COMMIT natuurlijk altijd voor je klaar. Niet alleen om je te blijven motiveren, maar ook om je te begeleiden naar duurzame verandering of voor voedingsadvies. Want jouw lichaam definieert niet wie jij bent; jij definieert jouw lichaam. Kom maar op!

"De lente is de tijd van het jaar wanneer het zomer is in de zon en winter in de schaduw."

Charles Dickens