BLOG JUNI 2024: VERFRIS JE ZOMER

De zomer staat voor de deur en dat betekent langer licht, warmere dagen en een overvloed aan verse, kleurrijke producten. Bij COMMIT Health Club weten we hoe belangrijk het is om je lichaam van binnenuit te voeden, vooral als je hard werkt aan je fitnessdoelen. Magritte Vinkensteyn, Club Manager COMMIT Rivierenwijk, deelt haar persoonlijke favoriete gezonde sapjes waar ze energiek de dag mee door komt.

Minder honger in de zomer

Met de warme dagen voor de deur kiezen veel mensen voor een aanpassing in hun eetpatroon. Niet gek, want het verwarmen van je lichaam kost energie. Maar als de temperatuur buiten stijgt, heeft je lichaam geen extra energie meer nodig om warm te blijven. Hierdoor heb je minder honger dan wanneer het koud is. Het is echter natuurlijk nog steeds van groot belang dat je ook in de zomer voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Magritte: ‘Ik ben dol op gezonde, verse sapjes want ik heb vooral in de zomermaanden een lagere eetlust. Ik houd zelf van kleurrijke, verfrissende sapjes. Je zult mij niet aan een sapkuur zien, maar verdeeld over mijn dag is het voor mij de perfecte healthy boost. 

Een sapje drink ik meestal op lege maag. Vanwege het hoge vezelgehalte heeft dit een positief effect op je spijsvertering en functioneren van je maag en darmen. De purple ginger drink ik voorafgaand het hardlopen, als ik voor een langere afstand ga. Misschien iets mentaals ook, maar het geeft mij een extra kick en is intussen een standaard onderdeel van m’n hardlooproutine!’


Wat is een sapkuur dan?

Een sapkuur is een dieet waarbij iemand gedurende een bepaalde periode uitsluitend versgeperste vruchtensappen, groentesappen of een combinatie van beide consumeert. Het idee achter een sapkuur is om het lichaam te reinigen van gifstoffen (detoxen) en de spijsvertering een pauze te geven, terwijl het toch voedingsstoffen binnenkrijgt.

Hoewel je met een sapkuur in een korte tijd veel vitaminen, mineralen en antioxidanten binnen kunt krijgen, kunnen deze vruchtensappen ook veel suiker bevatten, wat kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Ook kan een tekort aan eiwitten leiden tot het verliezen van spiermassa en vermoeidheid. Magritte: ‘Een sapkuur is geen duurzame oplossing, een gebalanceerd voedingspatroon wel. Kijk dus vooral naar het behalen van een veelzijdig voedingsschema waarbij je dit soort sapjes gebruikt als aanvulling op een energierijk, gezond plan om jouw doelen te bereiken.’

 

Sapjes om de dag mee door te komen

Detoxer: ¼ groene kool, 1 rode appel, 2 stengels bleekselderij, ¼ galiameloen. Deze mix heeft een hoog vitamine C- en K-gehalte. Dit sapje functioneert als een antioxidant, is goed voor je bindweefsel en draagt bij aan een gezonde weerstand. Daarnaast is vooral de vitamine K uit dit recept goed voor hart- en bloedvaten.

Sweet Carrot: 4 wortels, 1 rode appel, 1 zoete aardappel. Een hoge waarde betacaroteen maakt dit sapje een dagelijkse must. Betacaroteen wordt ook wel provitamine A genoemd, het is het stofje je lichaam omzet in vitamine A. En deze vitamine beschermt je huid en gezichtsvermogen.

Purple Ginger: 1 biet, 2 sinaasappels, 25 gr gember. De perfecte sap voor het sporten! Deze sap bevat een hoog gehalte magnesium, kalium, fosfor, ijzer, vitamine A, B en C, bètacaroteen en foliumzuur. Eigenlijk alles wat je maar wilt in een gezond drankje, de krachtpatser die de zuurstofopname van onze bloedcellen verbetert!

 

Benieuwd hoe Magritte’s favorieten smaken? Probeer ze lekker uit of vraag in onze Health Bar in COMMIT Rivierenwijk naar jouw eigen favorieten, zoals onze verse gember shot. Een aanrader!

Toch liever eerst meer weten over een gezond eetpatroon dat bij jou past? Spreek gerust Magritte aan in de club of plan een persoonlijke afspraak met haar in. Ze vertelt je als gecertificeerd voedingsdeskundige graag meer!