Blog Juni 2023: Are you ready for it? COMMIT gaat meal preppen!

We willen het allemaal, maar toch lukt het niet altijd: gezond eten. Excuses genoeg om van een gezond eetpatroon af te wijken: je weet niet waar te beginnen, je twijfelt aan de kwaliteit van je gezonde voeding en de klassieker ‘het kost te veel tijd’.
Maar daar brengt COMMIT graag verandering in! We gaan in gesprek met Kim, Marketing Manager bij COMMIT Health Clubs en meal prepper van de eerste orde. 

Wat is meal preppen eigenlijk?

Meal preppen betekent dat je een hele maaltijd – of een deel van een maaltijd – voorbereidt voor een later moment. Zo kun je bijvoorbeeld op één dag alle maaltijden koken voor de hele week. Meal prep is een planningsmethode die het koken vereenvoudigt en de basis legt voor extra vrije tijd in je weekschema. Er zijn verschillende manieren om te meal preppen: batch cooking, waarbij je grote hoeveelheden in één keer bereidt en aparte porties invriest of bewaart voor later gebruik. Je kunt ook meteen kiezen voor individueel geportioneerde maaltijden, waarbij je gerichte maaltijden kookt voor een specifiek doel: je lunch op werk of een snelle maaltijd voor de start van je wekelijkse groepsles. Voor de next level preppers kun je ook nog kiezen voor de mise en place. Hierbij plan je al je (gezonde) maaltijden per dag en bereid je deze zo vers mogelijk door uitsluitend gebruik te maken van ingrediënten die je zelf al hebt voorbereid.

Kim: Ik prep nu intussen al een jaar of twee en ik ben er helemaal fan van! Ik ben eigenlijk begonnen met meal preppen omdat ik gezonder wilde gaan eten. Het is erg makkelijk om voor de lunch op kantoor even een kant en klaar broodje te halen of in de avond bij weinig tijd een pizza te bestellen of iets te laten bezorgen. Ik merkte dat ik met de ‘makkelijke, snelle’ oplossingen veel geld kwijt was en vaak niet tevreden was met de voeding die ik tot mij nam. Misschien niet op dat moment zelf, maar zeker wel achteraf! 

Ik heb dus twee jaar geleden besloten ECHT tijd vrij te maken om te sporten en dat betekende ook dat ik bewuste en gezonde keuzes wilde maken die impact hebben. En het geeft mij eigenlijk ook heel veel rust. Het is net zoals een beroep waarbij je iedere dag een uniform aan moet doen. Je bent dan ook geen tijd kwijt aan het bedenken wat je vandaag aan doet of wat het weer buiten is. Zo voelt meal preppen voor mij. 

Hoe ziet jouw meal prep eruit?

Iedere zondag trek ik een uurtje of twee uit om te meal preppen. Ik bedenk eerst wat ik ga eten de komende week. Ik doe dit voor alle maaltijden: ontbijt, lunch en diner. Ik ben geen super kok ofzo dus ik maak gebruik van een aantal standaard recepten die regelmatig herhaald worden en gelukkig ben ik dol op salades dus die kunnen bij mij als lunch en/of als diner dienen. Ik ben ook vegetarisch dus let er goed op dat ik wel voldoende eiwitten binnen krijg. Ik haal mijn boodschappen heel bewust en verdeel ze dan per maaltijd per dag. Ik gebruik eigenlijk altijd alles dus ik gooi ook minder weg. 

Hoe reageert jouw omgeving op je meal prep skills?

Mijn partner is het intussen al helemaal gewend en mist zeker niet de eindeloze gesprekken over wat we zullen eten vanavond, hahaha. Het fijne is dat hij ook net zo makkelijk het avondeten in elkaar zet als ik, omdat het allemaal al voorbereid is. Vriendinnen van mij zeggen het vaak raar te vinden dat ik dit zo trouw doe, maar wat zij ‘spontaan kunnen beslissen wat je gaat eten’ noem ik eigenlijk ‘tijd kwijt zijn aan bedenken wat je gaat eten, wat je in huis hebt etc.’ Die tijd besteed ik liever aan mezelf, in de sportschool, wandelen met onze hond of een kop koffie doen bij oma of vrienden. En ik merk dat ik vaker nieuwe combinaties uitprobeer omdat je meer tijd en ruimte hebt om te experimenteren als alles al voorbereid is.

Wat is voor jou het grootste voordeel van meal preppen? Kosten, tijdwinst, rust en regelmaat…

Ik denk dat het grootste voordeel voor mij is dat ik 1 keer per week superbewust met mijn voeding bezig ben en de rest van de week toch gezond eet. Er ligt nu veel groente en fruit kant en klaar op me te wachten, dus daar grijp je dan sneller naar in plaats van een minder gezonde snack of een extra boterham. Dat is echt waarom ik het volhou, want als je rustig aan begint met meal preppen en de voordelen zelf ervaart, dan is het makkelijker om niet meer terug te vallen in oude gewoontes.

Heb jij ook behoefte aan structureel gezonder te eten of andere vragen over welke voeding het beste bij jouw behoeften past? Vraag onze trainers eens naar onze handige Foodguide, waarin we alles voor je op een rijtje zetten! 

"de beste voorbereiding op morgen is om vandaag je best te doen"