BLOG JANUARI 2024: COMMIT GAAT JOUW HERSTEL AANPAKKEN!

De december feestmaand is achter de rug. Een leuke periode met veel gezelligheid en ontspanning, maar ook een tijd van bezinning en goede voornemens. (meer) Fysieke uitdaging en een gezonde(re) leefstijl staan steevast in de top vijf van goede voornemens.

Maar wist je dat het herstel na een feestelijke periode vol verleidingen net zo belangrijk kan zijn als het herstel van je lichaam na een workout? En hoe hebben warmte en kou eigenlijk invloed op het menselijk lichaam? COMMIT gaat met deze vragen aan de slag!

Tijdens de feestdagen kunnen mensen vaak mentaal en fysiek overbelast raken door de drukte, veranderingen in eetgewoonten en slaappatronen. Net zoals bij spierherstel is het bij herstel na de feestdagen belangrijk om aandacht te besteden aan zowel fysieke als mentale aspecten. Want overprikkeling en overbelasting door volle agenda’s zijn in december vaak bijna niet te vermijden.
Om weer terug te komen in je routine kun je bijvoorbeeld beginnen met opruimen. Dit zorgt voor rust in je omgeving en in je hoofd. Opruimen verlaagt je cortisolniveau en vermindert het stressgevoel. Herstel ook je normale eetpatroon en focus op voedzame maaltijden om je energieniveau weer op peil te krijgen. En natuurlijk de meest voor hand liggende: blijf trouw aan je bewegingsroutine of start deze meteen op aan het begin van het nieuwe jaar. Stel jezelf nieuwe fitnessdoelen en begin desnoods met lichtere trainingen om kans op een blessure te minimaliseren.

Bij een blessure na een intensieve training ondergaan spieren namelijk microscopische scheurtjes. Dit gebeurt meestal bij overbelasting, onjuiste trainingsopbouw of verkeerd materiaal. Weefselschade wordt tijdens een herstelperiode gerepareerd en versterkt. Deze herstelfase is cruciaal voor spiergroei en het verbeteren van prestaties. Voldoende rust, goede voeding en hydratatie zijn essentieel om het herstel te bevorderen.

Warmte en kou tijdens jouw herstel

Buiten is het koud, maar binnen is het warm. Ons lichaam heeft in de wintermaanden het druk met het vinden van een balans tussen warmteproductie en warmteverlies. Bij het sporten kan kou, of meer specifiek ijs, vaak acute pijn verlichten die het gevolg is van een blessure of overbelasting. Maar ook zonder blessure kiezen sporters vaker voor een koude douche na afloop of zelfs een ijsbad. Naast het verkwikkende gevoel zorgt een ijsbad voor een betere bloedsomloop (je traint namelijk de elasticiteit van je bloedvaten) en bevordert het jouw herstel na een intensieve workout.

...of toch warmte als spierontspanner?

Warmte kan je gebruiken om pijn te verlichten die het gevolg is van verkrampte spieren. In tegenstelling tot kou veroorzaakt warmte het fenomeen vasodilatatie of bloedvatverwijding in de samengetrokken spier. De bloedvaten zetten uit, waardoor de doorbloeding geactiveerd wordt. Door die toestroom van bloed raakt de spier af van de toxines die ze bevat en die de contractie veroorzaken. Als gevolg daarvan zal de spier ontspannen. Dit kan het herstelproces versnellen door het stimuleren van de bloedtoevoer naar spieren, waardoor ze sneller herstellen na een training.

Het combineren van warmte- en koud behandelingen kan een interessante benadering zijn voor optimaal herstel. Bijvoorbeeld, een saunasessie gevolgd door een ijsbad zorgt voor een afwisseling van het verruimen en vernauwen van de bloedvaten. Het effect hiervan is dat er meer zuurstof naar je spieren gepompt zal worden, dus inderdaad een reset voor je lichaam. Maar ook mentaal zul je merken dat er adrenaline en endorfine vrijkomen, waardoor je een energie boost krijgt en spanningen los kunt laten.

Bij COMMIT Health Clubs willen we onze leden dan ook graag zelf laten ervaren hoe belangrijk en waardevol herstel is in een actieve, gezonde leefstijl. In onze gloednieuwe vestiging in Rivierenwijk, Utrecht is er een speciale Recovery Suite voor je ingericht, waar je (uiteraard onder begeleiding) vanaf maart 2024 gebruik kunt maken van een high tech, 10-persoons (!) ijsbad, sauna en fysiotherapie. Een prachtige aanvulling op een fitte en vitale leefstijl voor onze committed leden. Dus ben je in 2024 toe aan een nieuwe uitdaging op mentaal en/of fysiek gebied? Of gewoon benieuwd of het iets voor jou is? Vraag onze COMMIT trainers naar Recovery en ze vertellen je er graag meer over!

 - doe elke dag iets wat je een stap dichter brengt bij een beter morgen -