BLOG FEBRUARI 2024: ONTMOET ONZE HEAD COACH, RICK VIANEN

Duik mee in de wereld van persoonlijke coaching met Rick Vianen. In een exclusief interview onthult deze ervaren coach de geheimen achter effectieve begeleiding en de kracht van persoonlijke ontwikkeling. Klaar om je eigen reis naar groei te beginnen? Lees verder en laat je inspireren!

Wie ben je en wat is jouw rol binnen COMMIT?

"Ik ben Rick, hoofdcoach bij COMMIT. Het mooiste aan mijn werk is het zien van de transformatie van mensen die eerst een toekomst als onmogelijk beschouwen. Mensen komen vaak binnen met gedachten als 'ik ben nu eenmaal minder gezond' of ‘dat gaat mij nu echt nooit meer lukken’.  Of het nu gaat om überhaupt weer beginnen met hardlopen of trainen voor een hele marathon, ik ben er om te helpen. Maar als we samenwerken, wordt wat onmogelijk leek mogelijk.

Het helpen van mensen om dingen te bereiken waarvan ze zelf niet wisten dat ze het konden, dat is de impact van het werk. Mijn persoonlijke uitdagingen zijn fysiek zoals mijn deelname aan IRONMAN en trainingen om beter te worden als coach gebaseerd op  Straight Line Leadership inclusief weekenden in Amerika met Dusan Djukich, een meester in leiderschap en coaching. Deze ervaringen vormen de ruggengraat van onze coachtrajecten en onderstrepen mijn geloof dat een coach niet alleen leidt, maar ook leeft volgens de principes die hij predikt."

 

Wat is jouw coachingfilosofie en hoe vertaal je die naar jouw aanpak bij coaching? 

"Mijn filosofie draait om impact maken en levens veranderen. We werken vooral in groepen omdat de kracht van samen uit de comfortzone stappen enorm is. Het creëren een onderlinge band die leden jarenlang inspireert om te blijven sporten. Doet mij altijd denken aan mijn eigen moeder. Die al 10,5 jaar elke vrijdag ochtend een uur gaat sporten omdat ze naar eigen zeggen ‘het verplicht is aan zichzelf en de groep niet kan teleurstellen’; een fantastisch gezonde gewoonte.

In de trajecten creëer ik een omgeving waarin groei en vertrouwen de standaard is, vertrouwen dat iemand gewoon is staat is om te doen wat nodig is, ver voorbij de oppervlakkige oplossingen die vaak worden aangeboden. Of het nu gaat om het lopen van een marathon, het verliezen van gewicht, of om gezonder oud te worden."

 

Hoe ga je om met verschillende persoonlijkheden en doelen van leden tijdens het coachingproces?

"Elk individu is uniek en ik koester deze diversiteit. Mijn eigen uitdagingen in sport en het opzetten van de business helpen mij om empathisch en effectief te reageren op de verschillende doelen en persoonlijkheden binnen onze trajecten. Ik luister, pas mijn coachingstijl aan en help iedereen inzien wat hen tegenhoudt om verder te groeien. Ik zeg wel eens ik ben de spiegel die gedrag zichtbaar maakt zodat iemand zelf de verantwoordelijkheid kan pakken om het aan te passen. Denken hoe het wel kan in plaats van waarom het niet kan en zo de gewenste toekomst te creëren."

 

Kun je een voorbeeld geven van een uitdagende situatie tijdens een coachingstraject en hoe je hiermee bent omgegaan? 

"Een lid kwam naar mij toe zonder geloof in een betere toekomst. De nadelen van zijn levensstijl, zoals hijgen bij het traplopen of niet kunnen bijhouden met zijn vrouw tijdens wandelingen, frustreerden hem diep. Vanuit een open gesprek startten we een coachtraject, resulterend in een gewichtsverlies van 9,6 kg. Hij stopte niet daar en heeft nu 22,3 kg verloren.

Hij kijkt uit naar een gezonde oude dag en heeft zelfs een wandelvakantie in de bergen gepland, iets wat een jaar geleden ondenkbaar was. De waarde van deze significante veranderingen in hun leven te bewerkstelligen is onbeschrijfbaar."

 

Op welke manier meet je de voortgang en succes van jouw leden tijdens/na een coachingstraject?

"Succes en voortgang meet ik aan de hand van concrete doelen, zoals verbeterde sportprestaties of gezondheid. Kwantificeerbare doelen zijn essentieel, maar ik waardeer ook de kracht van mentale veerkracht. Dingen gebeuren, daar kunnen we niet veel aan doen, wel hoe we ermee omgaan!

 

Hoe blijf je jezelf als coach ontwikkelen en op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in het vakgebied?

"Mijn toewijding aan zelfontwikkeling overstijgt fysieke IRONMAN-training. Jaarlijks werk ik met Dusan Djukich en ontvang ik wekelijkse coaching. Dit houdt mijn vaardigheden scherp en zorgt ervoor dat ik continu groei en de beste begeleiding kan bieden. Ik geloof dat door mezelf te ontwikkelen, ik beter kan zorgen voor anderen."

"Moving without purpose in life is not really moving."