BLOG APRIL 2024: FITNESS TRENDS IN 2024

Hoewel we al een stukje op weg zijn in 2024, blijft het voor COMMIT belangrijk om te begrijpen welke trends en ontwikkelingen de fitnessbranche momenteel beïnvloeden. Zo kunnen wij namelijk onze (beginnende) leden een goede start laten maken in hun fitnessreis en alle leden op de juiste manier persoonlijk begeleiden. Laten we eens kijken naar de top 5 van de belangrijkste trends op fitness gebied.

Technologie-geïntegreerde fitness: fit for the future
Met de voortdurende vooruitgang in technologie zullen fitnessapparatuur en wearables steeds geavanceerder worden. Dit kan variëren van interactieve trainingstoestellen tot virtual reality fitnesservaringen en slimme kleding die biometrische gegevens bijhoudt. Ook bij COMMIT bieden wij sinds kort standaard onze EGYM faciliteiten aan bij de locaties in Leidsche Rijn en Rivierenwijk, zodat leden de mogelijkheden met deze slimme toestellen zelf kunnen ervaren EN zelf kunnen inplannen. De moderne fitnessliefhebber jongleert met tal van verplichtingen en zoekt naar oplossingen die passen binnen hun hectische schema. In 30 minuten een volledige workout kunnen voltooien én kunnen tracken is voor velen een uitkomst. Daarnaast krijg je door technologie in je fitnessroutine te integreren meer inzicht in je prestaties en gezondheid.

 

Personal Training: Een groeiende trend
Personal training blijft een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar begeleiding en ondersteuning in hun fitnessreis. Hoewel deze trend al enige tijd bestaat, groeit de populariteit ervan nog steeds, vooral in Nederland. Als beginnende sporter kan het werken met een personal trainer je helpen om je doelen op een effectieve en veilige manier te bereiken. Maar ook de ervaren sporter wordt vaak nog flink uitgedaagd in groepslessen onder begeleiding van een trainer. Deze trend hangt nauw samen met de trend van een fitness ervaring op maat. Individuele doelen, voorkeuren en fysieke capaciteiten resulteren ook in meer op maat gemaakte trainingsplannen en voedingsadviezen.


Fitness voor mentale gezondheid: een groeiende erkenning

Naarmate het bewustzijn rond mentale gezondheid groeit, zal de fitnessindustrie zich meer richten op het integreren van mindfulness- en meditatiepraktijken in trainingsregimes. Dit kan resulteren in meer yoga- en meditatielessen binnen fitnesscentra. Steeds meer mensen erkennen namelijk de positieve impact van lichaamsbeweging op de geestelijke gezondheid. Onderzoek bevestigt dat meer dan de helft van de sportschoolleden zich inschrijft om een gezondheidsprobleem aan te pakken en dat een overweldigende meerderheid (78%) een positieve impact op hun mentale gezondheid ervaart.


Shift in doelgroepen: fitness voor jong en oud
Jongeren kiezen steeds minder vaak voor traditionele sporten in groepsverband. Dit fenomeen is al jaren zichtbaar, waarbij sportclubs een opvallende uitstroom van tieners ervaren. Sportonderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut wijst ook naar de invloed van social media, die een belangrijke drijfveer lijken te zijn achter de keuze van jongeren voor juist fitness. Jongeren zoeken naar een sportieve uitlaatklep die flexibiliteit biedt, toegankelijk is en hen in staat stelt om op hun eigen tempo te werken aan hun fysieke en mentale welzijn.
Maar ook steeds meer 65+’ers vinden de weg naar fitnesscentra. In onze samenleving, waar mensen niet alleen langer leven maar ook langer actief blijven in het arbeidsproces, groeit de interesse in een gezonde en fysiek actieve levensstijl op latere leeftijd. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om ook op hogere leeftijd fit en vitaal te blijven. Sporten faciliteert natuurlijk ook sociale interactie, wat cruciaal is voor het welzijn op oudere leeftijd.


Power up: 
traditionele krachttraining wint aan populariteit
De opleving van traditionele krachttraining markeert een opvallende trend in de fitnesswereld. Geïnspireerd door social media en de invloedrijke aanwezigheid van fitnessinfluencers stromen vooral jongeren in groten getale naar de sportschool, met als favoriet de gewichtenhoek. Maar ook HIIT-trainingen spelen perfect in op de hedendaagse drukke levensstijl waarbij mensen minder tijd hebben maar het maximale uit hun workouts willen halen. De aantrekkingskracht van HIIT ligt in zijn dynamische aard; het combineert hoge intensiteit trainingen met korte actieve periodes en periodes van minder intense activiteit of rust, waardoor deelnemers hun hartslag zo hoog en zo vaak mogelijk opdrijven binnen een korte tijd.

Wil je meer weten hoe COMMIT inspeelt op deze trends in de fitnessbranche? Vraag gerust onze trainers en coaches ernaar!

bron: NL Actief 26 maart 2024

"Blijf niet teveel staren naar de gehele trap. Zet gewoon je eerste stap."