Blog April 2023: Samen sta je sterker! Maar geldt dat ook voor samen sporten?

Bij COMMIT Health Clubs zien wij graag dat iedereen naar hartenlust kan trainen in een veilige, rustige omgeving. Veel van onze leden kiezen ervoor om een eigen workout te voltooien of samen met een vriend(in) gewoon lekker bezig te zijn, terwijl anderen structureel aan onze small group trainingen deelnemen. De keuze is natuurlijk aan jezelf: hoeveel motivatie kan je zelf opbrengen en hoe makkelijk kun je gefocused blijven op je doel? En wat voegt samen sporten dan toe aan je sportdoelen bereiken? COMMIT zet het op een rijtje voor je…of jullie 😊

Dat sporten gezond is, weet iedereen gelukkig wel en naast de fysieke voordelen snappen de meeste mensen intussen ook dat sporten ook mentaal een positieve impact maakt op je leven. Hoewel sporters vaak denken dat samen trainen gewoon gezelliger is, komt er eigenlijk veel meer bij kijken dan je zou denken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je tijdens het samen sporten meer endorfine aanmaakt dan wanneer je individueel traint. Endorfine zorgt ervoor dat je geluksgevoel toeneemt, maar ook dat je (sport)prestaties beter zijn en zelfs dat je minder spierpijn ervaart. Een verhoogd endorfinegehalte werkt namelijk pijnonderdrukkend. 

 

-  Succes is best when it’s shared – 

 

Sociaal


Het sociale aspect van samen trainen is natuurlijk overduidelijk. Samen doe je sneller een kleine competitie en motiveer je elkaar tijdens een workout. Dit bevordert de kwaliteit van je prestaties en geleverde inspanning en dus jouw fysieke gezondheid. Maar ook daarbuiten is een vaste sportbuddy of groep een handige stok achter de deur. Mentaal zorgt de sociale druk ervoor dat je minder snel geneigd bent om niet te gaan sporten of stiekem de kantjes ervan af te lopen. Dit werkt natuurlijk wel twee kanten op, want het betekent ook dat je rekening moet houden met je sportgroep of buddy als diegene niet dezelfde trainingsdoelen voor ogen heeft. En dat je minder afleiding hebt als je je wilt focussen op een specifieke oefening of training. Iedereen heeft immers zijn eigen reden om naar de sportschool te gaan…maar voor iedereen geldt dat het een goede gezondheid bevordert!

 

Jouw eigen tempo


Gelukkig kun je je tijdens het samen sporten gewoon concentreren op je acties zo veel je wilt. Je lichaam en onderbewustzijn doen de rest. Want als je samen traint, moet je je acties op elkaar afstemmen. De trainingen of oefeningen volgen een bepaald ritme of tempo, dat kan met of zonder muziek zijn. 

Als je met iemand samen traint, stem je vanzelf je eigen tempo of ritme af op dat van je buddy of groep en vind je uiteindelijk de balans in het synchroon lopen. Dit gedrag zorgt voor non-verbale afstemming, ook wel “mimicry” genoemd, waar iedereen baat bij heeft. Mimicry zorgt ervoor dat mensen zich emotioneel gematcht voelen met elkaar en creëert een sterkere band met een ander in dezelfde setting. Er ontstaat een gevoel van affiniteit en verbinding, maar belangrijker nog is het dat het een rustgevoel creëert. Deze rust heb je hard nodig tijdens je workout; of het nou is om je te kunnen concentreren op je oefening of op het goede gesprek met je teamgenoot: alle beetjes helpen om door te gaan en het beste uit jezelf te halen!

 

Small Group Training

Bij COMMIT doen onze trainers dat ook bij iedere small group training. Dus heb je dit nog niet ervaren? Meld je deze maand aan voor een training strength, functional of conditioning. Je zult jezelf versteld doen staan en misschien je sportbuddy ook nog! Neem vooral iemand mee naar de lessen deze maand, want er loopt een leuke actie in de club. Blijf jezelf uitdagen en stay committed!

"Waarom moeilijk doen als het samen kan?"

Loesje