DIT ZIJN DE 4 PIJLERS EN ZO BEINVLOED JE ZE

Deel dit bericht:

Je lijf, je brein, je persoonlijke relaties en je werk. Je kan ze zien als de 4 pijlers die je leven vertegenwoordigen. Wij noemen deze 4 pijlers de CORE 4: Body, Brain, Relations en Work. Ze zijn allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar de eerstgenoemde is essentieel voor het resultaat op alle andere pijlers. 

“Wij noemen deze 4 pijlers de CORE 4: Body, Brain, Relations en Work.”

Want, laat je het afweten op de pijler ‘Body’, dan zal je de consequenties ervan ervaren op al die andere gebieden in je leven. Laat me dit wat voor je verduidelijken. 

Een aantal maanden terug kwam ik in gesprek met een van onze leden. Laat ik hem Peter noemen. Peter is 45 jaar, getrouwd en vader van 2 kinderen. Hij heeft een management functie binnen een grote organisatie en draagt aardig wat verantwoordelijkheid. Hij was sinds kort lid bij Commit, omdat hij de afgelopen twee jaar een aantal kilo’s was aangekomen. Daarnaast merkte hij op dat hij een stuk minder fit was. 

Toen ik hem vroeg waar hij dat aan merkte, vertelde hij dat hij voorheen gemakkelijk een sprintje kon trekken zonder moe te worden, wanneer hij met zijn kinderen aan het voetballen was. Dat was nu wel anders. Hij wilde graag weer in shape komen en aan zijn conditie werken. 

Toen ik hem vroeg waar hij dat aan merkte, vertelde hij dat hij voorheen gemakkelijk een sprintje kon trekken zonder moe te worden.

Een paar weken geleden zag ik Peter weer. Hij had net getraind. Ik zag dat hij zijn buikje kwijt was en zag er, met een rode blos op zijn wangen, fris uit. Opgewekt kwam hij naar mij toelopen en vertelde trots dat hij zijn kinderen er sinds kort weer uit rent met voetballen, zónder uitgeput te raken. 
 
We gingen even zitten en ik vroeg hem wat hij allemaal heeft gedaan om tot dit resultaat te komen. Peter vertelde dat hij met behulp van een van onze coaches een trainingsplan had opgesteld en dit consistent had opgevolgd. Daarnaast had hij met de informatie uit de Foodguide zelf aanpassingen gedaan in zijn voeding. Hij maakte nu bewuste keuzes en liet alcohol en snacks voortaan staan. Althans, doordeweeks, want hij en zijn biertje zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, grapte hij. Maar nu bewust én met mate. 

Opgewekt kwam hij naar mij toelopen en vertelde trots dat hij zijn kinderen er sinds kort weer uit rent met voetballen, zónder uitgeput te raken.

Mooie resultaten dus! Maar ik was vooral nieuwsgierig naar de rest. In het gesprek dat hierop volgde vertelde hij dat hij veel lekkerder in zijn vel zit (tja, niet zo gek als je 8 kilo minder meedraagt…). Hij heeft meer energie, is opgewekter en hij zag ook welke impact dit heeft op zijn leven. Hij slaapt beter, heeft meer geduld en kan beter met stressvolle situaties omgaan. Of, hoe Peter het noemt; zijn korte lontje is verdwenen als hij uit zijn werk komt ’s avonds. Hierdoor zag hij een extreme verbetering in de relatie met zijn vrouw én kinderen.

Ook in zijn werk merkte hij verschil. Vaak had hij last van de bekende ‘ 4 uur, neem een Cup a Soep-dip’, maar dat had hij al weken niet meer ervaren. Hij zag nu pas in dat die dip niet kwam door zijn harde werken, maar door zijn verkeerde eetpatroon. Het maakte hem niet alleen scherper, maar onder aan de streep ook effectiever.

When people ask me, "What do you do?"

I Say, "Whatever it takes."

Die eerste stap is vaak het moeilijkst. Je moet de drempel over.

Zo zie je dus dat sporten en de focus op een gezond eetpatroon niet alleen impact heeft op je lijf. Het vloeit door op alle andere vlakken van je leven. Het is de basis voor een effectief leven. En het mooie is, je hoeft er vaak echt niet veel voor te veranderen. Maar het start met het maken van een beslissing. De beslissing dat jouw gezondheid voorop komt te staan en je voortaan kiest voor wat goed voor je is. Niet wat goed vóelt. 
 
En ja, we weten het. Die eerste stap is vaak het moeilijkst. Je moet de drempel over. Maar als je bereid bent om in jezelf en je eigen gezondheid te investeren, dan zijn wij er om je verder te helpen. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen. Ons commitment heb je.